Yakın zamanda medyada sıkça telaffuz edilen kavramlardan olan “Su Ayak İzi”, içme suyuna ek olarak aslında dolaylı yollardan da tüketilen tüm tatlı su kullanımının bir göstergesidir.
“Su Ayak İzi”; suyun, ekonomi içerisinde oynadığı rolü ve su yönetiminin ekonomik kalkınma süreçlerinde bir araç olarak kullanımını ifade eder.
İlk kez 2002 yılında UNESCO Su Eğitimi Enstitüsü olarak bilinen UNESCO-IHE’de, Hollandalı bilim insanı, Su Yönetimi profesörü Arjen Hoekstra tarafından ortaya konan “Su Ayak İzi” kavramı gezegenimizde var olan suyun kullanımı açısından üretim ve tüketim ağında hammaddenin üretildiği ya da işlendiği tesislerden, ürün tedarik zincirinde yer alan ulaştırma, depolama, işçi maliyeti gibi operasyona yönelik tüm kalemlerle birlikte tüketicinin ürünü satın alıp, kullanmasına, tüketmesine kadar geçen tüm süreci kapsar.
Yani siz bir bardak sütlü kahve içtiğinizde sadece 200 ml su değil, sütün elde edildiği ineğin çiftlik koşullarından, içtiğiniz kağıt bardağın üretim koşullarına kadar harcanan tüm suyu tüketiyor sayılıyorsunuz. Verilere göre, 1 fincan kahvenin üretiminde dolaylı olarak 130 litre su tüketiliyor. Dolaylı kullanım aynı zamanda, “sanal su” olarak da tanımlanıyor.
Bireysel, toplumsal ya da salt bir iş kolu için su ayak izi hesaplanabildiği gibi bir ülkenin de su ayak izi hesaplanabiliyor. Ülkelerin sanal su izi hesaplanırken, uluslararası ticarete konu olan tüm mal ve hizmetlerle birlikte ticareti yapılan sanal su miktarı da ortaya konuyor. Bu sayede, o ülkenin su ayak izi verisi ortaya çıkıyor.
Yine verilere göre, Türkiye’de içme ve kullanma amacıyla kişi başına düşen günlük su miktarı 216 litre. “Ben asla bu kadar su harcamıyorum!” dediğinizi duyar gibiyiz. Mal ve hizmetler aracılığıyla tüketilen su miktarının kişi başı günlük 5.416 litre olduğunu duyunca su ayak izinin ciddiyeti daha da çok ortaya çıkıyor.
Örneğin;
1 bardak süt (250 ml) için 225 litre su,
1 kilo tavuk eti için 4.325 litre su,
1 kilo sığır etinin üretimi için 15.415 litre su,
1 kilo çikolata üretimi için 17.196 litre su,
1 adet pamuklu t-shirt için (250 gr) 2.720 litre su,
1 adet jean pantolon için – 10.850 litre su tüketiliyor.
1 litrelik şişelenmiş su için ise yaklaşık 17 litre su tüketiliyor. Bu 17 litre suyun %61’i plastik hammadde üretimde, %16’sı işlenme, %17’si enerji ve sadece %6’sı içtiğimiz su olarak tüketiliyor.
Su ayak izimi ya da ailece su ayak izimizi nasıl azaltırız diye düşünüyorsanız bir su arıtma cihazı kullanmaya başlayarak en doğru adımı atmış olursunuz.
A.O. Smith üstün su arıtma teknolojisi ile su ayak izinizi azaltmak mümkün ve şimdi bir telefon kadar yakın! 0850 222 02 67 no’lu telefonumuzdan bizimle iletişime geçin, sizin için en uygun cihazı, montaj hizmeti ile birlikte evinize teslim edelim. Evinize A.O. Smith su arıtma cihazı taktırarak hem şişelenmiş su tüketimindeki su ayak izinizi sıfıra indirin, hem de evinizin konforunda sağlıklı ve lezzetli suyunuzu içmenin keyfini aile boyu yaşayın!